René Hougaard ARDE dla BoConcept

René Hougaard ARDE projektuje produkty w dziedzinie mebli, oświetlenia i wzornictwa przemysłowego.

René Hougaard ARDE posiada tytuł magistra z Architektury i Wzornictwa oraz wieloletnie doświadczenie w branży meblowej. Nieustannie dąży do przekraczania kolejnych granic w używanych materiałach, technologii i procesu produkcji dzięki czemu projekty, które tworzy, są nie tylko piękne, ale również praktyczne. Inspirują go najnowsze trendy, ludzkie potrzeby, nowoczesna technologia i nowinki ze świata architektury - w szczególności projekty miejskie.

Więcej na temat René Hougaard ARDE i jego projektów na oficjalnej stronie internetowej projektanta arde.dk

Biografia

René Hougaard, obecnie pracujący pod nazwą ARDE (ur. 1977), uzyskał tytuł magistra architektury i projektowania mebli w Aarhus School of Architecture w 2003 roku.

Od tego czasu René Hougaard ARDE nabywa doświadczenia jako freelancer  i pracuje dla wiodącej na świecie firmy wzorniczej Designit A/S oraz innych firm meblarskich.

Od 2004 roku René Hougaard ARDE tworzył markę dnmark, która w 2008 roku została kupiona przez fundusz inwestycyjny Erhvervsinvest.

Od 2010 roku przez prawie pięć lat pracował jako kierownik ds. Kolekcji dla BoConcept A/S, firmy o globalnym zasięgu, która obecnie posiada ponad 300 sklepów w 65 krajach. René Hougaard ARDE był odpowiedzialny za ponad połowę kolekcji mebli.

W 2014 Arde zdecydował się skupić na swoim własnym studiu projektowym i pracy dla wielu znaczących firm, w tym również marki BoConcept.

Już w wieku 10 lat wiedziałem, że chcę zajmować się designem i architekturą.

René Hougaard ARDE

René Hougaard ARDE od wielu lat związany jest z marką BoConcept. Jest autorem wielu projektów mebli z kolekcji duńskiej firmy: biurka Cupertino (BoConcept Design Icon), krzeseł Florence, London i Oslo, stołu konferencyjnego Torino oraz nowoczesnego fotela wypoczynkowego Harvard.

Biurko Cupertino

Tytuł BoConcept Design Icon otrzymują tylko wyjątkowe meble. Muszą być perfekcyjnym owocem wieloletniej pracy poświęconej dobremu designu, jakości i funkcjonalności. Globalny bestseller przetestowany przez Klientów na całym świecie. Dlaczego biurko Cupertino otrzymało tytuł BoConcept Design Icon? Ponieważ jest równie funkcjonalne, co piękne. Ponieważ w innowacyjny sposób łączy przestrzeń do pracy, przechowywania i słuchania muzyki. Ponieważ to perfekcyjne rozwiązanie dla domowego biura.
od 3.390,- Biurko Cupertino, biały lakier/dąb.

Biurko Cupertino dostępne jest w dwóch wersjach: z blatami podnoszonymi do góry, oraz z szufladami z przodu i podkładką na blacie. Każda z wersji dostępna jest w dwóch rozmiarach i dwóch zestawieniach kolorystycznych (biały lakier/fornir dębowy, fornir orzechowy/fornir dębowy barwiony na czarno). Dodatkowo istnieje także wersja wisząca, montowana na ścianie, dedykowana do małych pomieszczeń lub sporadycznego użytkowania, oraz płytka konsola. Do biurek dostępne są wysokiej jakości zintegrowane głośniki z technologią Bluetooth.

Krzesło Florence

Unikalny design i wspaniały komfort krzesła Florence nie pozwoli Twoim gościom odejść od stołu. Jego organiczna forma jest przyjemna dla oka i zapewnia maksymalną wygodę.
Wersja w dębowym lub orzechowym fornirze doda naturalności każdej jadalni, natomiast modna musztarda lub zachwycająca zieleń nada szyku i oryginalności. Krzesła Florence dostępne są również w klasycznej bieli lub czerni.

Wiele krzeseł z drewna formowanego nie nadaje się do dłuższego siedzenia. Florence jest inne. Jego organiczny kształt idealnie dopasuje się do Twojego ciała i będzie jednocześnie stanowić zaskakujący kontrast w prostych, współczesnych wnętrzach.

od 790,- Krzesło Florence

Projektując krzesło Florence, ARDE pokonał ograniczenia drewna formowanego i stworzył prawdziwie komfortowe krzesło, które będzie świetnie wyglądać w każdym wnętrzu.

Fotel Harvard - mebel na miarę 21 wieku

Jako metropolici przyzwyczajeni jesteśmy do miejskiego zgiełku, pracy od świtu do nocy i niekończących się serii spotkań i konferencji. Kochamy ten rytm i nie chcemy tego zmieniać. Ale takie tempo życia wymaga od nas systematycznej regeneracji sił. Siedząc w fotelu Harvard można niemal poczuć, jak Cię obejmuje i osłania. Ten fotel zapewni ciche, odosobnione sanktuarium w samym centrum miejskiej dżungli. Fotel Harvard został stworzony dla ludzi XXI wieku.

Inspirowałem się projektami z branży motoryzacyjnej. W szczególności zainteresował mnie postęp w dziedzinie samochodów hybrydowych i ich porywający styl w połączeniu z nowoczesną technologią. Podobnie fotel Harvard jest przykładem połączenia dobrego designu, jakości i funkcjonalności, co ostatecznie przekłada się na unikalny, nowoczesny produkt.

Luksusowa wersja Premium
Model Premium, dostępny z zasilaniem elektrycznym lub na akumulator, wyposażony został w innowacyjny i zajmujący mało miejsca mechanizm, dzięki czemu fotel zachowuje smukłą i wyszukaną formę. Oddzielne przyciski do sterowania zagłówkiem i podnóżkiem wbudowane zostały w podłokietnik, razem z portem USB.
od 10.290,- Fotel Harvard, wersja premium sterowana elektrycznie z portem USB.

Subtelna wersja Essential
Model Essential posiada ręczną regulację oparcia, a dzięki dodatkowemu osobnemu podnóżkowi drzemka w tym fotelu to prawdziwa przyjemność. Obie wersje oferują również regulację zagłówka i dostępne są w ponad 100 różnych tkaninach i skórach.
od 7.799,- Fotel Harvard, model Essential z ręczną regulacją.<br>od 2.339,- Podnóżek Harvard.

od 7.799,- Fotel Harvard, model Essential z ręczną regulacją.
od 2.339,- Podnóżek Harvard.

René Hougaard ARDE w Polsce

René Hougaard ARDE jest jednym z prelegentów tegorocznego V Forum Dobrego Designu 2017 które odbywa się 6 grudnia w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie. Więcej informacji na temat wydarzenia na www.forumdobregodesignu.pl

René Hougaard ARDE będzie można spotkać tego dnia także w salonie BoConcept Warszawa przy ul. J.P Woronicza 31 w Warszawie. Salon BoConcept Warszawa obchodzi tego dnia 4 urodziny w obecnej lokalizacji. Więcej na temat salonu i jego historii TUTAJ.
BoConcept Warszawa<br>ul. J.P. Woronicza 31, Warszawa

BoConcept Warszawa
ul. J.P. Woronicza 31, Warszawa

Więcej informacji o marce BoConcept, produktach oraz dane adresowe salonów dostępne są na boconcept.com