Poznaj najnowszy projekt René Hougaard’a - fotel Harvard

Funkcjonalność, logika projektu oraz piękno detali. Te trzy założenia stanowią trzon designu René Hougaard’a – jednego z projektantów BoConcept. Dołączając do grupy projektowej marki, od 2010 roku odpowiada za kolekcje mebli do sypialni oraz jadalni. Dodatkowo, obierając za priorytet użyteczność, tworzy systemy do przechowywania przedmiotów. Dla duńskiego producenta mebli zaprojektował kultowe już krzesło London, biuro Cupertion – jedna z ikon BoConcept, a teraz prezentuje fotel Harvard.

Jak sam przyznaje „Inspirowałem się projektami z branży motoryzacyjnej. W szczególności zainteresował mnie postęp w dziedzinie samochodów hybrydowych – porywający styl w połączeniu z inteligentną technologią. Tak samo fotel Harvard jest przykładem połączenia designu, jakości i funkcjonalności, dając ostatecznie unikalny, nowoczesny produkt”. Harvard to bez wątpienia fotel, który świetnie sprawdzi się w nowoczesnym, miejskim wnętrzu, zapraszając do chwili relaksu i odprężenia. Wychodząc naprzeciw trendom i stale rozwijającym się technologiom udowadnia, że zaawansowane systemy mogą być zamknięte w intrygującym designie. Hougaardowi projekty związane z technologią towarzyszą od początku kariery. Studiując w duńskiej szkole artystycznej Arkitektskolen równolegle pracował w Designit – globalnej firmie produktowej, która zajmowała się obsługą takich klientów jak Audi czy Cisco. Jak sam przyznaje, jego najnowszy projekt – Fotel Harvard ma wiele wspólnego z klientami Designit. Dzięki zdobytemu wcześniej doświadczeniu powstał funkcjonalny i oryginalny fotel, który dorównuje technologii XXI wieku i zachwyca komfortem.

René Hougaard stworzył dwie wersje fotela, w zależności od wymagań klientów dostępna jest wersja Premium – w wersji elektrycznej lub zasilanej na baterie – wykorzystuje innowacyjny mechanizm nie zajmujący dużo miejsca, dzięki czemu kształt fotela jest bardzo elegancki. Oddzielne sterowanie pochyłem oparcia oraz podnóżkiem wbudowane jest w podłokietnik razem z portem USB, teraz wszystkie urządzenia są pod ręką. Wersja Essential, dedykowana odbiorcom ceniącym zastosowanie technologii z nutą tradycjonalizmu. Sterowana jest ręcznie, jednak dzięki dodatkowemu podnóżkowi nie ustępuje wygodzie fotelowi Premium. Obie wersje posiadają również ręcznie sterowany zagłówek oraz są dostępne w niemal 100 kolorach, tkaninach i skórach.

Harvard_recliner_with_electrical_function__also_available_with_manualbattery_recliner_function__1_.jpg

Harvard_recliner_with_electrical_function__also_available_with_manualbattery_recliner_function__2_.jpg

Harvard_recliner_with_battery_function__also_available_with_manualelectrical_recliner_function__3_.jpg

Harvard_recliner_with_battery_function__also_available_with_manualelectrical_recliner_function__1_.jpg

Harvard_recliner_with_battery_function__also_available_with_manualelectrical_recliner_function__2_.jpg

RENEHOUGAARD20154.jpg

Harvard_recliner_with_battery_function__also_available_with_manualelectrical_recliner_function.jpg

Nowy Rok – Nowe wnętrze / wyprzedaż BoConcept

Po przedświątecznym galimatiasie czas na chwilę odpoczynku i wytyczenie celów na Nowy Rok. Sezonowe wyprzedaże kuszą szerokim asortymentem i atrakcyjnymi cenami, stanowiąc okazję do gruntownej wymiany garderoby, ale także odświeżenia wnętrza. Dlatego też, BoCocnept przygotowuje wyprzedaż kolekcji 2015, która potrwa do 31 stycznia 2016 roku. Wśród przecenionych produktów znajdą się również kultowe ikony marki tj. fotel Imola czy sofa Mezzo.